In het Amerika van de jaren vijftig en zestig, de “Golden years” was alles mogelijk. De Amerikaanse samenleving kende een enorme omwenteling door de sterke economische groei, voelbaar in de automobielproductie en de ontwikkeling en uitbouw van een indrukwekkend wegennet.

Het leven spitste zich steeds meer toe op de weg en het bezit en gebruik van de auto. Drive-in restaurants en bioskopen waren de nieuwe trend.

American Dream Cars and Bikes

The Golden Years

Dit alles komt opnieuw tot leven in Autoworld met een indrukwekkende tentoonstelling “American Dream Cars and Bikes – The Golden Years”.

De scenografie in de tentoonstellingsruimte voert u mee naar de nachtelijke sfeer van een Amerikaans wegrestaurant, de nieuwe trend in Amerika in de jaren ’50 en ’60. Wat verder staan tientallen sleeën geparkeerd voor het reuzescherm van de “drive-in movie”, waarop fragmenten van legendarische scenes uit de road-movie filmen van die tijd vertoond worden. Denk maar aan Grease, American Graffiti, Bullitt, Gone in 60 seconds of Easy Rider. Telkens films waarin de auto en moto een hoofdrol opeisen. Uiteraard mag een typisch Amerikaans benzinestation met garage hier niet ontbreken, met een legendarische skyline op de achtergrond.

Het werd een moeilijke keuze om uiteindelijk een 40-tal auto’s te weerhouden. Veel chroom, indrukwekkende koetswerken met achtervleugels en felle kleuren.

Uiteraard maken de “Big Three” het merendeel van het wagenpark uit. Maar ook verdwenen merken als Packard, Studebaker, Hudson of Kaiser-Frazer blijven tot de verbeelding spreken.

Buick, Cadillac, Chevrolet en Pontiac verdedigen de kleuren van General Motors. Binnen Ford Motor Company zijn de Thunderbird, Torino, Edsel of Mercury een absolute must. Plymouth, Dodge en De Soto behoren dan weer tot de legende van de Chryslergroep. Pony Cars als de mytische Ford Mustang of zijn directe concurrenten Chevrolet Camaro en Dodge Charger ontbreken evenmin op het appel. Een Plymouth Superbird is de kers op de taart.

Ford GT in the spotlight

Ford kwam, zag en overwon. Na een mislukte overnamepoging verklaarde Henri Ford de oorlog aan Enzo Ferrari. Een duidelijke opdracht voor zijn staf, Ferrari verslaan op eigen terrein in Le Mans. Dit lukte wonderwel, want Ford won maar liefst de Franse etmaalrace viermaal op een rij. In 1966, 1967, 1968 en 1969 met onze landgenoten Lucien Bianchi en Jacky Ickx in een hoofdrol. De Ford GT krijgt dan ook tijdens de expo speciale aandacht met de drie generaties, GT40 (1965/66), GT (2005) en GT (2016/17) broederlijk naast mekaar.

Racing in the USA

Racewagens horen niet thuis op de Route 66 of in een drive-in restaurant of -bioskoop. Vandaar een apart podium vooraan in het museum met een Chevrolet Camaro Z28 TransAm 1968; een Ford Mustang Boss 302 TransAm 1970, een Ford Falcon Nascar, een dragster en een 2-tal leuke verrassingen.

Avant-première in Autoworld

Wie niet kan of wil wachten tot de Brussels Motor Show in Januari 2018, kan in Autoworld de nieuwe Ford Mustang MCA 2018 al van dichtbij bewonderen. Een avant-première voor de Benelux!

Ook moto’s…

Het Amerikaanse continent doorkruisen met een Harley-Davidson blijft voor velen een jongensdroom. Enkele verzamelaars zorgen met een 15-tal exemplaren voor een mooi overzicht van deze mythische Amerikaanse tweewieler. “Easy Rider” op zijn best !

Schaalmodellen…

Ruim 200 schaalmodellen (1:43) vertellen het verhaal van de “golden fifties en sixties”, met unieke exemplaren van de rijdende expo Motorama, Nascar, Indy, CanAm & TransAm racewagens.

Shopping in Autoworld

Enkele leuke vitrines wijzen u de weg naar de totaal vernieuwde shop bij het verlaten van het museum. Leuke gadgets dankzij onze partners, een coole Autoworld sweater, een catalogus met hardcover geschreven door Bart Lenaerts, een poster, boeken, dvd’s. Schaalmodellen zijn er ook met als absolute “nice to have” een gepersonaliseerde witte Ford Mustang Coupé 1965 op schaal 1:18 in een beperkte oplage van 360 stuks. In samenwerking met onze partner Harley-Davidson Capital Brussels een gelimiteerde oplage van de exclusieve ‘American Dream Cars & Bikes’ T-Shirt.

Verpozen in de drive-in…

Wie al dat moois vanop afstand wil bekijken en even verpozen tussen glitter en chroom, kan in het Drive-in restaurant terecht voor een drankje.

The museum

Meer dan 250 voertuigen vertellen onze automobiele geschiedenis, met als absolute en exclusieve toppers enkele Belgische iconen (Minerva, FN, Excelsior, Fondu, Vivinius, Imperia). De autosport vanaf 1906 wordt er vertolkt door ruim twintig racewagens, terwijl de bezoeker ook inzicht krijgt in de evolutie van het autodesign en de meest legendarische modellen van de jaren 60 tot 80 kan ontdekken.

Meer info